Constelații sistemice de familie și organizaționale

Recunoașteți acest scenariu?

Uneori oamenii nu reușesc să aibă succes, să fie împliniți sau fericiți în viață. Atât în viața personală, cât și în ce personală. Nu contează cât de mult încearcă, pur și simplu nu le iese ce-și propun. Mereu și mereu pare că se complac în aceleași tipare ineficiente care conduc spre aceleași rezultate nedorite: relații cu probleme sau chiar distruse, falimente repetate, acțiuni auto-distructive, situații dureroase care se repetă, și alte probleme.

Ați fost martori sau ați trecut vreodată prin vreunul din evenimentele de mai jos?

a)       Într-o familie – divorțuri, pierderi de sarcină voite sau spontane, adopții, infertilitate, copii nelegitimi, membrii de familie excluși sau uitați, abuzuri, crime, încarcerări, defăimări, boli grave, situații de război, morți timpurii, sinucideri, accidente, experiențe în apropierea morții, secrete și tabu-uri.

b)       Într-o organizație – lipsă de lidership, abuz de putere, îndoctrinare, politici ascunse, coaliții, faliment, preluări și achiziții, închiderea filialelor, conflicte, greve, insubordonări, rebeliune, sabotaj, concedieri, demisii, fraudă, furt, procese de schimbare, relații secrete sau transferul dinamicii familiale în contextul profesional.

Cum ar putea ajuta constelațiile de familie sau organizaționale în astfel de cazuri?

Uneori explicațiile raționale de tipul cauză-efect ne păcălesc. Pentru că uneori cauzele problemelor nu sunt atât de evidente așa cum ar părea la prima vedere. Suntem oameni, prin urmare dorim explicații. Iar dacă le dorim foarte tare, le vom găsi, chiar dacă poate nu sunt cele corecte. Începem astfel să ne convingem singuri de aceste explicații, le credem și apoi chiar le împărtășim altora. ”Nu mi-am găsit perechea potrivită pentru că sunt foarte exigent.” ”Îmi asum toate aceste riscuri pentru că îmi plac provocările.” ”Urăsc șefii dominanți pentru că nu-mi dau spațiu să mă dezvolt.” ”Oamenii din echipă nu lucrează bine împreună pentru că nu au abilități de colaborare și comunicare.” Toate sunt explicații logice și sunt ușor de vândut, și nouă înșine, și altora.

Numai că, dacă aceste explicații conduc către acțiuni care nu au rezultate clare și bune, atunci o intervenție care neutralizează sau minimalizează gândirea tradițională de tipul cauză-efect poate aduce alte revelații. Aici o constelație de familie sau organizațională poate fi o intervenție foarte puternică. Astfel, putem descoperi că motivul pentru care el nu-și poate găsi o parteneră NU ESTE că el e prea exigent. Am putea descoperi în urma unei constelații că undeva, inconștient, el a făcut o promisiune mamei sale să nu o părăsească niciodată, văzându-i suferința la moartea tatălui său? Sau, în cazul echipei care nu lucrează bine, am putea descoperi că motivul NU ESTE că nu au abilități de comunicare, ci în urma unei constelații organizaționale, că managerul are o relație secretă cu unul din membrii echipei pe care o suspectează toată lumea și care afectează mediul de lucru.

Despre ce este vorba în constelațiile sistemice?

Constelațiile sistemice sunt o metodă de intervenție de natură sistemică. Acest lucru înseamnă că o problemă nu este abordată singular, ci întotdeauna în relație cu celelalte părți ale sistemului de care aparține. Atât familia, cât și organizația sunt sisteme sociale, entități care sunt formate din părți structurate care interacționează și se influențează reciproc. La nivel conștient, subconștient și inconștient.

Scopul unei constelații este să aducă la suprafață structura naturală și tiparele din sistemele abordate (familie sau organizație), iar în cazul neregulilor să se vizualizeze re-structurarea sistemului pas cu pas într-un mod natural. Esența este ca oamenii să primească o imagine clară a situației, a poziției lor, influențelor, acțiunilor și efectele acțiunilor lor, și că această imagine reprezintă faptele reale cât de mult posibil. Ai putea să te simți ca fiind un tată pentru frații și surorile tale după ce a murit tatăl vostru, dar realitatea este că nu ești tata. Ai putea să simți că ești un lider pentru echipa ta pentru că ești cel mai vechi în echipă, dar nu ești liderul. Managerul tău este! Așadar, pe scurt, baza acestei metode este realitatea, iar motorul este acceptarea acestei realități.

Metoda este rezultatul combinării câtorva școli de dezvoltare personală creată de Bert Hellinger, psihoterapeut german. El a pus împreună elemente din mai multe abordări terapeutice și de dezvoltare: explorarea subconștientului, câmpurile morfogenetice, Programarea Neuro-Lingvistică, tehnici de regresie, culturi și filozofii ancestrale, etc.

Ce se poate lucra ca și caz?

Orice aspect care ne împiedică în a ne administra propria viață eficient, personală sau profesională, sau în a avea o organizație sănătoasă. Indiferent că sunt aspecte care se manifestă conștient, subconștient sau inconștient, trecute sau prezente. Exemple:

-          Cum se face că nu reușesc să am relații de lungă durată?

-          De ce mă pun pe mine întotdeauna pe ultimul loc?

-          Care e motivul pentru care îmi asum riscuri foarte mari?

-          Ce mă face să-mi asum responsabilități care nu-mi aparțin?

-          De ce departamentul meu nu are rezultate după tot ce am făcut până acum?

-          Cum se face că oamenii din organizație se opun fuziunii atât de mult?

Care sunt beneficiile participării la acest eveniment?

Un atelier combinat de constelații de familie și organizaționale va aduce echilibru ambelor abordări. Energia este echilibrată și toți participanții (fie că lucrează sau nu o constelație) vor beneficia de această energie în viața lor personală și profesională.

 

“As putea numi experienta aceasta  “plasa de salvare”. A fost o perioada in care simteam ca e cineva acolo sa ma ghideze sa gasesc raspunsurile. Desi ma impleticeam in intrebarile din capul meu, (...) mai mult

E.I., 22 ani, studentă

Toate testimonialele